Waarom je moet stoppen met het gebruiken van je drukte als statussymbool

“Goed hoor. Druk!”

Hét standaard antwoord van een Nederlander als je vraagt hoe het met hem of haar gaat.

Vermelden dat je het druk hebt lijkt bij het beantwoorden van deze ogenschijnlijk onschuldige vraag een verplicht nummertje. Een sociale norm, haast.

“Ja pap en mam, ik heb mijn bed al verschoond dit jaar, sommige tentamens gehaald en al mijn huisgenoten denken dat ik het super druk heb. En kunnen jullie nu dat geld overmaken?”

Zeggen dat je druk bent klinkt als een soort indekken. ‘Ik maak heus wel wat van mijn leven niet denken dat ik veel vrije tijd heb ofzo wie denk je wel niet dat ik ben,’ is de implicatie.

Het woordje “druk” wordt vaak op een gedecideerde, positieve, tsjakka-achtige manier geuit: nadat “Goed hoor” er op een neutrale toon uitkomt volgt een kleine stemverheffing waarbij de kin een beetje omhoog en de borst iets meer vooruit gaat. Op assertieve toon en met zelfverzekerd, quasi uitdagend oogcontact wordt het magische woord uitgesproken: “Druk!”

Zo, die staat.

“En met jou?”

Nu is het mijn beurt om duidelijk te maken hoe geweldig mijn leven is. Ik hou daar niet zo van, dus ik reageer vaak met “Lekker rustig.”

Het is verbazingwekkend hoe veel verbaasde reacties ik dan krijg.

Wie is er goed bezig?

Ik was laatst een weekendje weg met een paar vrienden en één ervan was op het briljante idee gekomen om zijn werktelefoon mee te nemen. Niet louter naar het weekend en het appartement maar ook naar de activiteiten.

Als we wat gingen drinken, kreeg zijn telefoon ook een biertje.

Veel drukke mensen geven de indruk continu onder tijdsdruk te staan. Dat is besmettelijk. De stress slaat over. Hun hele wezen straalt uit dat ze constant op scherp staan en dat werkt aanstekelijk.

Ik word er prikkelbaar door.

Dus toen wij op ons weekendje in een pretpark aan het overleggen waren in welke attractie we zouden gaan, hij dit niet meekreeg omdat zijn werk belangrijker was, maar het vervolgens niet eens was met onze beslissing en ik zei dat hij dan maar niet op zijn telefoon moest zitten en hij reageerde door op het meest arrogante ik-ben-beter-dan-jij toontje wat ik ooit gehoord heb te verkondigen: “Zaken, Maarten”, moest ik me echt inhouden.

Vaak menen drukke mensen dat zíj degene zijn die goed bezig zijn.

Ik betwijfel dat.

Enkel ijverig of tevens waardevol?

Onder dat hele spelletje dat we met elkaar aan het spelen zijn van kijk mij het eens druk hebben liggen denk ik twee grote denkfouten.

Zoals Seneca zei:

“Love of bustle is not industry – it is only the restlessness of a hunted mind.”    –Seneca (4vC – 65nC), Brieven aan Lucilius

Eén: Minder tijd aan werk besteden betekent niet dat je lui bent. Productief zijn en bezig zijn, zijn twee verschillende dingen.

Twee: Dat iets veel tijd in beslag neemt, wil niet zeggen dat het de moeite waard is om te doen. Iets onbelangrijks goed doen maakt het niet belangrijk.

Dit zet je hopelijk aan het denken – waar doe ik het voor? – maar vanuit mijn bureaustoel wijzen op denkfouten is nogal makkelijk. Helemaal omdat druk zijn de nieuwste mode is en dingen zoals groepstrends zich niet zoveel aantrekken van rationaliteit.

We moeten de sociale norm veranderen.

Lijd jij eraan?

In 1845 observeerde de Amerikaanse filosoof Henry David Thoreau:

“The incessant anxiety and strain of some is a well-nigh incurable form of disease.”

In Afrika hebben ze van deze ziekte geen last. Wat me het meest is bijgebleven van vijf maanden leven op dat continent is de ontspannen houding van de mensen.

Bijvoorbeeld in de begroeting. Het universele “Goed” werd gevolgd door een hartelijke glimlach en vriendelijk, op geen enkele manier uitdagend oogcontact: “Mijn familie is gezond.”

“En met jou?” (Of vaak: “Met jullie?”)

Nederland: Goed, druk. Afrika: Goed, gezonde familie.

Zo kan het ook.

 

PS. Krijg een beter leven

Ik schrijf een wekelijkse nieuwsbrief waarin ik inzichten van de beste filosoof-lifehackers uitpluis en doorgrond hoe jij hun dieprgravende analyses, effectieve strategieën en vernieuwende perspectieven in kan zetten voor je eigen welvaren.

Spread the love