Prioriteiten

Mijn leven in Boedapest staat voornamelijk in het teken van werk.

Promoveren en bloggen kost nou eenmaal tijd. Werkweken van zeven dagen zijn heel normaal. Begrijp me niet verkeerd, het is niet dat ik dat erg vind.

Sterker nog, daar heb ik heel bewust voor gekozen. Juist dat ik zo’n bestaansritme heb dat zorgt voor veel progressie in de zaken die ik wil bereiken en daarnaast werk in een omgeving waar in ik echt beter kan worden in wat ik doe rechtvaardigt voor mij de beslissing om een aantal jaar in een land als Hongarije te gaan wonen.

Hoe ‘leuk’ en ‘gezellig’ het hier is, zijn geen factoren die de opofferingen die gepaard gaan met die keuze rechtvaardigen. Ik beredeneerde: alle ballen op professionele zelfontwikkeling.

Sinds de kerstvakantie ben ik erachter gekomen dat dat niet vol te houden is.

Het begon met de wens om verlangens naar meer gezelligheid uit te schakelen. Misschien was het een poging om dat te onderdrukken, maar ik werd erg streng voor mezelf. Alleen het maximale qua productiviteit was nog goed genoeg.

Je zou kunnen zeggen dat ik alles wat ik hier schreef negeerde. Ik haastte me. Ik vergat het onderscheid tussen bezig zijn en productief zijn.

Het gaat soms nog steeds tegen mijn natuur in om te accepteren dat zo veel mogelijk voor elkaar krijgen niet samengaat met een zo goed mogelijk leven hebben. Als ik zo veel mogelijk voor elkaar wil krijgen, heb ik per definitie nauwelijks tijd voor leuke dingen. Het streven zou moeten zijn om voor elkaar te krijgen wat je voor elkaar wil krijgen en tegelijkertijd een goed leven te hebben.

Grappig genoeg had ik dit ook al eens geschreven; productief zijn is niet zo moeilijk. Wat moeilijk is, is het balanceren van geluk en prestaties.

Mijn prioriteiten waren verkeerd, omdat ze honderd procent op werk waren gericht. Ik vergat dat werk op zich niet waardevol is. Boven mijn bed zou moeten hangen: Ja, Maarten, je had meer kunnen doen, en dan?

Want dat is de les: het beste leven is niet het leven dat productiviteit maximaliseert.

 

PS. Krijg een beter leven

Ik schrijf een wekelijkse nieuwsbrief waarin ik inzichten van de beste filosoof-lifehackers uitpluis en doorgrond hoe jij hun dieprgravende analyses, effectieve strategieën en vernieuwende perspectieven in kan zetten voor je eigen welvaren.

Spread the love